Evaluarea pentru ANRP – determinarea deprecierii

Evaluarea pentru ANRP – determinarea deprecierii
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a intocmit o analiza privind determinarea deprecierii proprietatilor in cadrul evaluarii acestora pentru determinarea valorii despagubirilor. Punctul de vedere argumentat de Autoritate este ca perioada luata in calcul in acest caz trebuie sa fie intre data edificarii imobilului si data evaluarii, astfel:
– in cazul constructiilor existente (care se restituie in natura), o astfel de abordare este considerata de Autoritate ca evidenta – art. 9 din Legea 247/2005 mentioneaza restituirea imobilelor in natura in starea in care se afla la data cererii de restituire si libere de orice sarcini;
– in cazul constructiilor demolate, o astfel de abordare are in vedere in primul rand necesitatea unei similitudini in tratament precum si prevederile Legii 247/2005 care, la art. 10 stabileste necesitatea despagubirii la valoarea de piata de la data solutionarii notificarii sau a art. 48 conform caruia persoana indreptatita trebuie sa despagubeasca chiriasii pentru eventualele imbunatatiri.
Pe site-ul ANEVAR se va reda in extenso scrisoarea nr. 761777/3 octombrie 2008 a ANRP.