Evaluari auto

Evaluarile auto reprezinta evaluari efectuate de un expert evaluator ANEVAR pentru a determina un anumit tip de valoare pentru bunurile mobile de genul auto.
Termenul general “auto” detine o vasta arie de cuprindere, evaluarile auto incluzand de regula evaluarile de autovehicule, automobile, autoturisme, autospeciale, autoutilitare si alte masini destinate transportului rutier.
Procesul de evaluare auto se concretizeaza intr-un raport de evaluare cu specific auto, care poate fi prezentat atat in forma scrisa cat si in forma electronica.

In continuare sunt exemplificate cateva categorii de evaluari auto:
– autovehicule, automobile, autoturisme, autospeciale, autoutilitare, alte tipuri auto;
– autobuze, alte mijloace de transport in comun;
– autogredere, autobasculante, automacarale, autoridicatoare, autobetoniere, autocisterne;
– autotractoare, autotrenuri, remorci, semiremorci, alte mijloace de transport marfa;

 

Scopuri ale evaluarilor auto:
– informare privind valoarea de piata;
– informare in vederea vanzarii de pe firma catre o terta parte;
– informare in vederea stabilirii taxelor vamale a autoturismului;
– garantare ANAF;
– garantare leasing / IFN;

Evaluarile de bunuri auto pot fi subiectul unor angajamente mai largi. Tipul de valoare care se determina pentru bunurile auto trebuie sa fie consecvent cu scopul evaluarii, indiferent daca acesta este informarea, vanzarea, garantarea sau lichidarea.

Bunurile auto pot fi evaluate la valoarea de piata, la valoarea justa, la valoarea de recuperare sau la valoarea de lichidare.

Evaluarile auto se pot realiza prin utilizarea tehnicilor incluse in cele trei abordari de evaluare (abordarea prin comparatia vanzarilor, abordarea prin cost si abordarea prin venit).

In cazul abordarii prin piata, daca evaluatorul constata ca bunurile auto sunt fie superioare, fie inferioare fata de cele aflate pe piata, trebuie sa aplice corectii pentru elementele care prezinta diferente.

In unele misiuni de evaluare auto, evaluatorul trebuie sa determine gradul de depreciere fizica, depreciere functionala si depreciere economica sau externa care afecteaza elementele bunurilor auto. O astfel de determinare va lua in considerare, de asemenea, si durata de viata economica ramasa a bunurile auto.