Evaluarea proprietatii imobiliare generatoare de afaceri – Introducere

Proprietatile imobiliare generatoare de afaceri (PIGA) sunt proprietatile individuale, precum hoteluri, statii de benzina, restaurante, care, in mod uzual, se tranzactioneaza pe piata ca fiind entitati in functiune. Aceste proprietati includ nu numai teren si cladiri, ci si alte active imobilizate (mobilier, instalatii si echipamente), ca si o componenta a afacerii formata din imobilizari necorporale, incluzand fondul comercial transferabil.

Acest GE ofera o orientare atat pentru evaluarea PIGA-urilor in intregul lor, ca active operationale, cat si pentru alocarea valorii PIGA pe principalele sale componente. Valorile componentelor sunt cerute in vederea determinarii amortizarii si pentru scopuri fiscale. Acest GE trebuie citit in corelatie cu IVS-urile si GE-urile mentionate la paragraful 2.1 de mai jos.

Anumite concepte, utilizate in evaluarea intreprinderilor, altele decat PIGA (vezi IVS – Intreprinderi si participatii la intreprinderi) trebuie sa fie distinse de cele folosite exclusiv in evaluarea proprietatilor imobiliare generatoare de afaceri.