Definitii – verificarea evaluarilor

3.1 Verificare administrativa (de conformitate). O verificare a evaluarii, efectuata de un client sau de un utilizator al serviciilor de evaluare, ca exercitiu de analiza (due-diligence), in cazul in care evaluarea trebuie utilizata in scopul luarii de decizii, precum garantarea, achizitionarea sau vanzarea proprietatii. In aceste cazuri, un evaluator poate desfasura o verificare administrativa pentru a ajuta clientul in aceste decizii. O verificare administrativa se efectueaza si pentru a se asigura ca o evaluare respecta sau depaseste cerintele de conformare sau instructiunile pentru o anumita piata si, ca minimum, faptul ca este conforma cu principiile de evaluare prezentate in IVS
a?? Cadrul general.

3.2 Verificare de birou. O verificare a evaluarii care se limiteaza la datele prezentate in raport, care pot fi confirmate independent sau nu. In general, se efectueaza cu ajutorul unei liste de verificare a elementelor. Verificatorul analizeaza acuratetea calculelor, corectitudinea datelor, caracterul adecvat al metodologiei si respectarea instructiunilor clientului, a cerintelor de reglementare si a standardelor profesionale. A se vedea si verificare in teren.

3.3 Verificare in teren. O verificare a evaluarii care include inspectarea exteriorului si uneori si a interiorului proprietatii subiect, ca si posibila inspectie a proprietatilor comparabile, pentru a confirma datele prezentate in raport. In general, se efectueaza cu ajutorul unei liste de verificare, care acopera elementele examinate intr-o verificare de birou si poate include, de asemenea, confirmarea datelor de piata, cercetari pentru colectarea datelor suplimentare si verificarea programului informatic utilizat in elaborarea raportului. A se vedea si verificare de birou.

3.4 Verificare tehnica. O verificare a evaluarii, efectuata de un evaluator pentru a-si forma o parere daca analizele, opiniile si concluziile din raportul care este verificat sunt corecte, adecvate, rezonabile si argumentate.

3.5 Verificarea evaluarii. O misiune de evaluare care acopera o diversitate de tipuri si scopuri. Principala caracteristica comuna tuturor verificarilor de evaluari este faptul ca un evaluator isi exercita rationamentul impartial in analiza activitatii altui evaluator.
O verificare a evaluarii poate veni in sprijinul aceleiasi concluzii cu privire la valoare continuta in evaluarea verificata sau poate fi in dezacord cu concluzia asupra valorii.
Verificarile evaluarilor ofera o viza de control a credibilitatii evaluarii, ca si o verificare a eficientei activitatii evaluatorului initial, cu privire la cunostintele, experienta si independenta sa.
Organizatiile de evaluare din toata lumea fac distinctia dintre diferite tipuri de verificari, de exemplu, verificari administrative (de conformitate), verificari tehnice, verificari de birou, verificari in teren, verificari care sa asigure ca o evaluare a fost efectuata in conformitate cu standardele profesionale (in care au fost acceptate tipurile valorii utilizate in evaluarea supusa verificarii), verificari care reunesc informatiile generale de piata, pentru a veni fie in sprijinul concluziei cu privire la valoare, fie pentru a o contesta, si verificari care examineaza datele specifice din evaluarea verificata fata de datele comparabile dintr-un grup esantion.